Sauzen en bijgerechten

Gewone sushi is opzich al lekker, maar je kan het nog lekkerder maken door het met de juiste sauzen en bijgerechten te eten. Op deze pagina vindt u informatie over waar je sushi goed mee kunt combineren.

Sauzen voor bij de sushi

Sojasaus

Koikuchi Sauzen en bijgerechtenDe meest gebruikte saus die bij sushi wordt gebruikt is sojasaus. Hier kan je een stukje sushi in dippen waardoor de rijst de saus opneemt. Let er op dat je de sushi hier niet te lang in houdt omdat de smaak van de sojasaus anders te veel gaat overheersen. Je kunt gebruik maken van de Chinese of Indonesische sojasauzen die in Nederland veel worden gebruikt, maar je sushi wordt nog lekkerder als je Japanse sojasaus gebruikt. Japanse sojasaus heeft namelijk graan als hoofdbestanddeel in plaats van sojabonen, waardoor de saus iets zoeter is. Let er op dat sojasaus vaak erg zout is, hierdoor is het niet zo goed voor de gezondheid. De meest Japanse sojasaus die het meest verkocht wordt is Koikuchi, deze is vaak iets minder zout dan de andere varianten en meestal gewoon in de supermarkt verkrijgbaar.

Wasabi

Een andere saus die vaak bij sushi wordt gebruikt is wasabisaus. Deze saus staat vooral bekend om zijn groene kleur en zijn extreem scherpe smaak. Wasabi zelf is een specerij, familie van de mierikswortel. Voor gebruik bij sushi wordt deze gemengd met water. Een klein beetje wasabi is al genoeg om het te kunnen proeven. Een kenmerk van wasabi is dat de scherpe smaak niet zo lang blijft zoals bij andere scherpe specerijen, als je het hebt doorgeslikt is de smaak gelijk weg. Je kan er voor kiezen om de wasabi te mengen met de sojasaus. Omdat wasabi erg duur is worden vaak ook imitaties gebruikt en verkocht die gemaakt zijn van groengekleurde radijs of een combinatie van mierikswortel, radijs, mosterd en bladgroen. Echte wasabi is duur en niet lang houdbaar, daarom wordt het geleverd in kleine tubes. Echte en namaak wasabi dien je na openen in de koelkast te bewaren.

Gerechten voor bij de sushi

Gari

gari Sauzen en bijgerechtenGari wordt vaak los geserveerd bij sushi. Gari dient om de smaak te neutraliseren. Hierdoor kan het volgende stukje sushi weer optimaal geproefd worden. Jonge gari is meestal lekkerder en te herkennen aan de roze kleur. Sommige fabrikanten mengen hun gember met roze kleurstoffen zodat deze verser lijkt.

Drinken voor bij de sushi

Veel mensen denken dat bij het eten van sushi de rijstwijn sake hoort. Dit is echtere een misvatting. Aangezien sake gemaakt is van rijst kan dit gaan botsen met de smaak van sushi. Drink dus alleen sake voor of na het eten van sushi.

Het lekkerste bij het eten van sushi is het drinken van groene thee, of eventueel een kruidenthee. In Japan is het drinken van bier ook normaal geworden bij het eten van sushi. De bittere smaak van het bier valt in een goed contrast met de scherpe smaak van wasabi. Indien u niet echt van bier houdt kunt u ook kiezen voor een champagne of een licht sprankelende wijn.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *