Etiquette in sushirestaurant

Iedereen weet dat sushi lekker is, maar weinig mensen weten hoe je het netjes hoort te eten. Op deze pagina vind je een korte uitleg van hoe je je hoort te gedragen in een Japans restaurant of een sushibar. De sushi etiquette kunnen natuurlijk verschillen per locatie, maar als je je aan de hieronder geschreven adviezen haalt word je zeker niet raar aangekeken.

Aankomst en gaan zitten

Het is in een Japans restaurant gebruikelijk om de gastheer of gastvrouw te begroeten. Deze zal meestal teruggroeten met de traditionele “irasshaimase” wat zoiets betekend als ‘kom binnen’. Als je graag ziet hoe de sushi bereidt wordt kun je vragen of je bij de sushi bar kunt zitten, anders is het prima om aan een gewone tafel plaats te nemen.

Bestellen

Als je aan de sushibar hoor je bij de itamae (de sushikok) alleen sushi te bestellen. Drinken, soep en andere dingen die geen sushi zijn kun je bestellen bij een normale ober. Vraag de itamae wat hij u kan aanraden, vraag nooit of het eten vers is aangezien dat een grove belediging is. Respecteer de itamae aangezien deze meestal erg druk is, maar voel je vrij om een gesprek met hem aan te gaan indien hij met niets bezig is. Let er op dat je niet te veel besteld, het is namelijk onbeleefd om eten te laten liggen op je bord. Het is beleefd om de kok ook iets te drinken aan te bieden.

Sushi eten

Het kan zijn dat je een handdoek krijgt uitgedeeld voordat je begint met eten. Deze is bedoeld om je handen schoon te houden. Vouw deze altijd weer netjes terug zoals je hem ontvangen hebt. Wrijf niet met de eetstokjes tegen elkaar. Als je ze niet gebruikt kun je ze het beste in de houder zetten, of als deze niet aanwezig is op het schaaltje voor de sojasaus leggen. Hier hoor je ze aan het eind van je diner ook achter te laten. Aan het gebruik van eetstokjes zijn regels gebonden, net zoals aan het gebruik van mes en vork:

  • Ga niet in eten prikken of voedsel aan je stokje spiezen.
  • Ga niet wijzen of gebaren met de eetstokjes
  • Bijt niet op je stokjes en ga er ook niet aan likken.
  • Ga niet aarzelend boven schalen zweven.

Wees niet bang om te vragen naar sushi die niet op de kaart staat. Vaak worden seizoensgebonden gerechten niet op de kaart vermeld, en de itamae zal je interesse waarderen. Leg geen wasabi op het schaaltje van de sojasaus.

Als je nigiri sushi (bolletje rijst met vis er op) eet zal de kok al een hoeveel wasabi op de rijst hebben gedaan waarvan hij denkt dat dit de juist verhouding is. Mocht je dit toch te weinig vinden doe dan nog een beetje sushi op de rijst. Nigiri sushi hoor je met je handen te eten, de kok zorgt er namelijk voor dat de rijst luchtig is, en dit kan uit elkaar vallen als je stokjes gebruikt. Andere soorten sushi hoor je wel met stokjes te eten. Nigiri sushi dip je met de viskant in de sojasaus. De rijst werkt namelijk als een spons en zal zich helemaal volzuigen met sojasaus, dit komt de smaak niet ten goede. Eet nigiri sushi altijd in één hap.

Als je iemand een stukje sushi aanbiedt doe je dat niet door hem een stukje op z’n bord te leggen, laat diegene zelf een stukje van je bord pakken. Als je een stukje sushi van iemand anders z’n bord pakt doe je dit niet met de kant van de stokjes die je in je mond stopt. Gebruikt de kant die je normaal vast hebt in je handen aangezien dit beleefder is.

Gari (gember) is bedoeld om je gehemelte een neutrale smaak te geven. Eet dit dus tussen de verschillende soorten sushi door zodat je de smaak van elk stukje optimaal kunt proeven.

Drink nooit sake (rijstwijn) bij de sushi, alleen bij sashimi (losse stukjes vis zonder rijst) of voor of na de maaltijd. Sake is gemaakt van rijst en ‘botst’ daarom met de sushi. Het is beter om groene thee te drinken. Bij alcoholische drankjes is het niet de bedoeling dat je alleen je eigen glas vult, biedt de andere mensen aan je tafel ook iets aan. Proosten doet men in het Japans door ‘Kanpai!’ te roepen, dit betekend zoiets als ‘drink je glas leeg’. Zeg niet “chin chin” zoals sommige mensen doen aangezien dit refereerd naar een stukje vlees van het mannelijk lichaam waar je niet tijdens het eten over hoort te praten.

Het eind van de maaltijd

In sommige Aziatische restaurants is het netjes om zachtjes te boeren aan tafel als blijk dat het eten je heeft gesmaakt. Aan de Japanse tafel wordt dit niet zo opgevat, doe dit dus niet!

Leg je stokjes netjes parallel op het sushibordje, zorg dat je bord leeg is gegeten. Het is netjes om de itamae een fooi te geven. Meestal staat hiervoor een bakje klaar aangezien de kok geen geld met z’n handen aan wil raken tussen het bereiden van z’n eten door. Als je aan de sushibar hebt gezeten is het netjes om de kok persoonlijk te bedanken voor de lekkere maaltijd.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *