Sushirijst maken

De eerste stap bij het zelf maken van sushi is het maken van de rijst. Bij sushi hoort namelijk altijd rijst, zonder rijst wordt de rauwe vis geen sushi genoemd. De Japanse rijst die voor sushi gebruikt wordt, is niet hetzelfde als de rijst die in Nederland meestal gebruikt wordt bij het maken van Oosterse gerechten. Japanse rijst is een gepolijste, witte, rondkorrelige rijstsoort die veel zetmeel bevat. Deze laatste eigenschap van de rijst zorgt er voor dat deze beter blijft plakken, daarnaast is deze rijst iets zoeter dan gewone rijst waardoor de sushi nog lekkerder wordt. Om de rijst goed te kunnen gebruiken voor het maken van sushi moet er ook nog een azijnmengsel (awase-zu) worden toegevoegd.

Benodigdheden en ingrediënten

Omdat sushi een gerecht is dat hoofdzakelijk bestaat uit rijst, heb je hier natuurlijk veel voor nodig. De beste kwaliteit sushirijst heeft weinig tot geen gebroken korrels. Hoe verser, hoe beter: de beste rijst is hooguit 3 maanden terug geoogst en heet shinmai. Net als risotto zijn er verschillende soorten sushirijst, de betere soorten zijn: Sasanishiki, Koshihikari en Akita Komachi.

Benodigdheden
  • Pan om rijst in te koken
  • Een hangiri of een houten kom
  • Houten lepel
Ingrediënten voor 4 personen
  • 500 gram Japanse Rijst
  • 0.9 l water
  • 0.5 eetlepels zout
  • 3 eetlepels Japanse sake
  • 5 eetlepels zoete rijstazijn
  • 3 eetlepels suiker

Bereiding

Als eerste is het van belang om de rijst te wassen: doe het rijst in een vergiet en laat hier water over stromen totdat het water redelijk helder blijft. Laat vervolgens de rijst nog zo’n 30 minuten uitlekken (begin dus op tijd!). Breng vervolgens de 0.9 liter water aan de kook en gooi hier vervolgens de rijst bij. Breng het water weer aan de kook voor 5 minuten en laat vervolgens op een zacht vuurtje de rijst zachtjes droog koken in ongeveer 15 minuten. Vervolgens moet de rijst nog 15 minuten rusten met de deksel of een schone theedoek op de pan!

Maak ondertussen vast het azijnmengsel klaar. Breng de rijstazijn in een pannetje en verwarm het, doe hier vervolgens de sake en de suiker bij en blijf dit roeren tot alle suikerkristallen zijn opgelost.

Doe de rijst als deze 15 minuten heeft gestaan in een houten kom. In Japan gebruikt men hiervoor een zogenaamde hangiri. In een hangiri kan de rijst gelijkmatig afkoelen waardoor deze goed vochtig en glanzend blijft en tegelijk ook zijn structuur behoudt. Als het azijnmengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur kan het bij de rijst gedaan worden, terwijl de rijst rustig wordt omgeschept met een lepel. Laat vervolgens de rijst afkoelen tot kamertemperatuur voordat deze verder verwerkt wordt tot een overheerlijke sushi.

Extra tips

  • Het geheim van goede sushirijst is dat je alles rustig en uitgebreid doet: was het goed af, gebruik goede kwaliteit rijst, schep de rijst voorzicht door, laat alles afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Maak de houten kom en de houten lepel van te voren nat zodat de rijst minder blijft plakken.
  • Om de rijst sneller af te laten koelen kan je gebruik maken van een waaier.
  • De rijst kun je al van te voren bereiden, maar liever niet langer dan een dag van te voren.
  • Vermijdt metalen en plastic kommen, dit zal de smaak namelijk beïnvloeden.