Geschiedenis van sushi

Oorsprong van sushi

De geschiedenis van sushi gaat terug tot rond de 4e eeuw voor het begin van onze jaartelling. Destijds werd in Zuidoost-Azië rijst gebruikt om gezoute zoetwatervis langer te bewaren. De vis werd in gekookte rijst gelegd, door het natuurlijke gistingsproces van de rijst bleef de vis vers. De vis bleef zo wel een jaar lang goed en mensen vond de smaak best wel lekker. In die tijd werd echter alleen de vis opgegeten en werd de rijst weggegooid. Via China verspreide deze methode zich naar Japan.

Sushi in Japan

Omdat in men in Japan graag rijst met vis at ging begon de rijst ook tot het gerecht te horen. Rond de 16e eeuw werd in Japan de vis al gegeten voordat het gistingsproces van de rijst in gang was gezet. De rijst had door het gisten een licht zure smaak. Ook rook het geheel niet zo lekker door het fermenteren en werd dit gerecht vooral door de mensen van de straat gegeten. Omdat men de smaak wel lekker vond, maar de geur niet, ging men rijstazijn toevoegen aan de rijst. Dit zorgde voor een zelfde smaak en hierdoor kon het gisten van de vis overgeslagen worden.

In de 18e eeuw begon men in Edo, nu bekend als Tokyo, in mobiele voedselkraampjes rijstbolletjes te verkopen met een stukje vis er overheen gelegd. Dit is nu bekend als nigiri sushi. In deze tijd werden ook andere zeevruchten dan de dure zoetwatervis gebruikt voor het maken van sushi. Doordat men ook groente ging toevoegen ontstonden vele varianten van sushi. De mensen hadden in die tijd ook al een druk bestaan hadden was het makkelijk dat men sushi even snel tussendoor met de handen kon eten. Toen er in 1923 een zware aardbeving plaats vond en veel restaurants verwoest waren, verspreidden de eigenaren zich door heel Japan en verspreide het typische Japanse gerecht zich door het hele land.

Sushi over de hele wereld

Vanaf 1950 verspreide sushi zich ook richting Amerika waar immigranten uit Azië restaurants gingen openen waar sushi geserveerd werd. Met de moderne technieken van tegenwoordig is het nu overal mogelijk om verse sushi te krijgen, en doordat het erg gezond is verspreidde het gerecht zich over de hele wereld. Ook ontstonden op deze manier verschillende westerse varianten van sushi zoals de uramaki, ook wel bekend als de California roll. In Canada ontstond zelfs de sushi pizza. Tegenwoordig wordt sushi niet alleen meer met de hand gemaakt maar zijn er ook sushimachines. Deze zorgen ervoor dat sushi in grotere hoeveelheden gemaakt kan worden en zijn hygiënischer.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *