Benodigdheden

Voor het maken van sushi zijn verschillende attributen en hulpmiddelen die het makkelijker maken om sushi te maken of om er voor te zorgen dat de sushi er mooi uit komt te zien:

Makisu (sushi matje)

makisu BenodigdhedenEen makisu is een matje voor het rollen van sushi rollen. Er zijn ook versies beschikbaar van plastic. Nadat de nori is bedekt met rijst en de ingrediënten er op zijn gelegd kun je met het matje het geheel netjes oprollen. Door het matje nat te maken blijft de rijst minder plakken, je kan ook het matje bedekken met vershoudfolie om er voor te zorgen dat het matje schoon blijft. Snij nooit je sushirol door op een matje omdat het matje dan beschadigd kan worden!

Hangiri (houten kom)

Een hangiri is een houten kom die vaak in de Japanse keuken wordt gebruikt. Bij het maken van sushi wordt deze vooral gebruikt om de rijst in te laten afkoelen. Doordat de kom een groot oppervlak heeft kan de rijst goed afkoelen als deze goed is verspreid. Tip: door de kom nat te maken blijft de rijst minder plakken. Daarnaast kan de rijst hierin gemengd worden met de awase-zu (een azijnmengsel). Meer hierover kun je lezen op de pagina over sushirijst maken. Natuurlijk kunt u ook een andere houten kom gebruiken.

Shamoji (rijst lepel)

Een shamoji is een platte houten rijstlepel die net als de hangiri, vooral gebruikt wordt in de Japanse keuken. Het wordt gebruikt om rijst te roeren, bij het toevoegen van de awase-zu en voor het opdienen van rijst. Traditioneel gezien wordt een shamoji gemaakt van bamboe of ander hout, tegenwoordig worden ze ook vaak van plastic gemaakt. Ook bij de shamoji geldt dat het handig is om deze eerst nat te maken zodat de rijst minder plakt. Sommige shamoji’s van plastic zijn gemaakt van een speciaal soort plastic waardoor de rijst minder blijft plakken. Shamoji kunnen ook worden gebruikt om groente als knoflook en komkommer te pletten, het is echter makkelijk om hier een scherp hakmes voor te gebruiken. Een weetje over de shamoji: in traditionele tijden werd de shamoji overgegeven als symbool voor het afglijden van de familieverantwoordelijkheden naar de nieuwe generatie. Natuurlijk kunt u ook een ander soort lepel gebruiken.

Yanagiba (scherp mes)

Een Yanagiba is een vlijmscherp mes wat gebruikt wordt voor het voor het in dunne plakjes snijden van vis. Daarnaast is het handig om sushirollen tot kleinere plakjes sushi te snijden. Je kan natuurlijk ook een ander soort mes gebruiken, maar zorg er absoluut voor dat het een scherp mes is. Pas goed op voor je vingers en maak ook het mes regelmatig nat zodat er zo min mogelijk rijst aan blijft plakken.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *